Know
how
Een drukke baan, kinderen, sporten: dagelijks hou je flink wat ballen in de lucht. Niet altijd even gemakkelijk, dus laat staan dat er nóg een bal bij zou moeten. Maar wat als je graag (weer) wilt studeren?
Terug
KNOW HOW
Voorwoord

Man, vrouw, jong of wat ouder, met of zonder kinderen, één ding hebben alle deeltijdstudenten gemeen: na het behalen van hun diploma liggen er vele mogelijkheden voor hun open. De een gaat studeren om die volgende stap op de carrièreladder te zetten, de ander omdat hij een baan ambieert in een heel ander vakgebied.

Nieuwsgierig hoe andere studenten studeren in deeltijd ervaren? Laat je inspireren door hun persoonlijke verhaal.  Zij waagden de sprong en dat levert hun geen windeieren. Zoals Hannelore, zij wilde graag haar beslissingen op haar werk goed theoretisch kunnen onderbouwen en daarom weer gaan studeren. Maar de beslissing om daadwerkelijk te beginnen, ging niet over 1 nacht ijs. Lees hier meer over de ‘beren op de weg’ van Hannelore

Dromen, durven, studeren!
p1.
Hannelore en haar ‘beren op de weg’
p2.
Timemanagement: baas over je tijd
p3.
Afgestudeerd!
p4.
Column
Emma Wever
p5.
Poll: als je echt wilt, kun je alles bereiken
p6.
Hannelore Klarenbeek (44 jaar)
  • Werk: parttime communicatiemedewerker bij Duurzame Kracht
  • Wat: bacheloropleiding Communicatie
  • Gezin: getrouwd en moeder van twee dochters (9 en 12 jaar)

‘De beslissing om daadwerkelijk te beginnen aan een deeltijdstudie ging niet over 1 nacht ijs.’

Lees meer over de twijfel en keuzes van Hannelore
Terug
Hannelore Klarenbeek
vertelt over haar twijfels en keuzes

“Mijn man heeft eind 2008 een eigen bedrijf opgezet in duurzame gebiedsontwikkeling. Ik ging daar aan de slag om de communicatie op poten te zetten. Alles moest nog ontwikkeld worden: een huisstijl, website, een portfolio… In mijn vorige baan bij Friesland Campina was ik betrokken bij het in de markt zetten van kindervoeding, maar ik heb nooit een opleiding op dat gebied gevolgd. Mijn werk deed ik voornamelijk op gevoel en dat ging me altijd goed af. Toch wilde ook graag wéten waar ik het over had en niet alleen voelen. Een deeltijdstudie op het gebied van communicatie leek mij de juiste theoretische basis hiervoor. Maar de beslissing om daadwerkelijk te beginnen, ging niet over 1 nacht ijs.”

Keuzes maken, gaat vaak gepaard met twijfel. Ook Hannelore had haar ‘beren’ op de weg:

Terug
Waar begin ik aan?

“Een deeltijdstudie is een behoorlijke commitment die je aangaat voor een aantal jaren. Ik ben resultaatgericht; als ik ergens aan begin, wil ik het in principe ook afmaken. Maar dan moet je wel weten wáár je aan begint. Inhoudelijke informatie over de opleiding vind je natuurlijk genoeg op websites, in brochures of tijdens open dagen, maar ik wilde het graag van ervaringsdeskundigen horen. Ik ben gaan praten, praten, praten. Bijvoorbeeld met vrienden die de opleiding Communicatie hebben gedaan. Daarnaast heb ik een oriëntatiegesprek op de NHL gevoerd. Door deze gesprekken raakte ik steeds enthousiaster over het vak. Niet alleen vanuit persoonlijke interesse, maar in mijn werk zou ik er ook veel aan hebben. Natuurlijk weet je nooit 100% waar je aan begint. Maar door te praten, kreeg ik steeds een duidelijker beeld van de opleiding.”

Terug
Kan ik het wel?

“Veel mensen zien op tegen een hbo-opleiding. Ik heb vroeger Nederlands gestudeerd, maar ik heb het niet afgemaakt. Dus beginnen aan een nieuwe studie, was ook voor mij spannend. Ik heb een quote van Nietzsche op de koelkast hangen: ‘Wees meester en vormgever van jezelf’.  Dit vind ik een heel sterk motto. Je bent verantwoordelijk voor jezelf, maar dat betekent niet dat je geen onzekerheden mag hebben. Ze houden je ook scherp. Zolang je je maar niet laat leiden door die onzekerheid, want dan kan het je tegenwerken om stappen te zetten. Gelukkig heb ik de stap wel gezet. Ik heb gemerkt dat behalve de kennis die je opdoet, de persoonlijke groei minstens zo groot is. Daar sta je vaak van te voren niet bij stil, maar dat is voor  mij ontzettend waardevol. Ik ben bijvoorbeeld in mijn werk een stuk zelfverzekerder geworden dankzij mijn opleiding. In gesprekken tijdens mijn werk sta ik mijn mannetje wel.”

Terug
Studie en gezin combineren

“Voor mij was het heel belangrijk dat mijn man achter me stond. Ik heb hem betrokken in mijn keuzeproces. Ik heb een paar maanden de tijd genomen om het idee te laten bezinken, om met mijn man te praten en om twijfels te bespreken. Wij hebben niet van te voren een duidelijke taakverdeling gemaakt, dat is een organisch proces geweest. Daarnaast hebben we nu ook regelmatig evaluatiemomenten waarin we bespreken hoe het gaat. Natuurlijk zijn er dingen veranderd; het huishouden heeft bijvoorbeeld minder prioriteit en mijn man moet wat vaker zijn eigen overhemden strijken. Ook mijn dochters merken dat ik veel met mijn studie bezig ben. Zo zei mijn jongste dochter laatst: ’Je zit wel veel achter de computer, mam!’ Als moeder zit je soms in een spagaat, daar ontkom je niet aan. Gelukkig vangt mijn man een hoop op, hij ziet ook dat het me goed doet. Ik ben altijd enthousiast bezig met mijn studie en ik krijg er een hoop energie voor terug.”

Terug
Een sociaal leven?

“Het klinkt cliché, maar het is wel waar: een goede planning is het halve werk. Ik hou me vast aan de planning van de studie, de rest plan ik er omheen. Dat betekent dat ik wel eens een verjaardag moet afzeggen of niet gezellig kan borrelen met vriendinnen. Elke vrijdag en elke zaterdagochtend heb ik gereserveerd voor mijn studie. Als ik dan op vrijdagavond een feestje heb, blijf ik niet hangen tot twee uur ’s nachts, maar ga ik om elf uur naar huis. De volgende dag zit ik namelijk om half acht weer met mijn neus in de boeken. Het scheelt dat ik de opleiding zó leuk vind, dat het me weinig moeite kost om discipline op te brengen.
Daarnaast heeft mijn sociale leven zich verplaatst. Met mijn medestudenten heb ik echt een band opgebouwd. We zitten met z’n allen in ‘hetzelfde schuitje’. Ik vind veel herkenning en begrip bij hen. Ook buiten de colleges zien we elkaar: bijvoorbeeld bij de jaarlijkse kerstborrel of het etentje dat we altijd houden om het studiejaar af te sluiten. Erg gezellig!”

Timemanagement:
baas over je tijd

Stel je voor: je hebt een baan, je sport en je houdt je huishouden, met of zonder kinderen, draaiende. En je koestert de wens om weer te gaan studeren. Maar waar moet je de tijd vandaan halen? Gelukkig bestaat er zoiets als timemanagement: slim je tijd indelen. Zodat je zelfs tijd overhoudt, ja echt, om met je voeten omhoog op de bank te zitten. Alvar van Rijn, decaan van NHL Hogeschool, geeft een aantal tips. “Timemanagement zorgt ervoor dat je efficiënt werkt, productiever wordt en minder stress ervaart.”

Terug
Maak lijstjes

Onthoud taken niet in je hoofd. Je hoofd is de slechtste plek om dingen te onthouden. Je wilt je hoofd gebruiken om problemen op te lossen of creatief te zijn. Dat lukt niet als je afgeleid wordt door dingen die je beter op had kunnen schrijven. Een lijstje onthoudt beter dan jij, zonder je af te leiden. Doe je dit goed, dan denk je op je werk niet aan de boodschappen (afleiding). Tijdens het boodschappen doen mijmer je niet over thuis ontspannen (waardoor je dingen vergeet). En tijdens het thuis ontspannen denk je niet aan je werk (wat een stuk beter ontspant!).

Terug
Goed agendagebruik

Zorg dat je op het juiste moment aan het juiste ding wordt herinnert. Creëer een extern ‘brein’. Dat klinkt misschien wat eng en obsessief, maar dat is precies wat we nu ook al met een agenda doen. Goed agendagebruik leidt ertoe dat je hoofd leger wordt zonder afspraken te vergeten. Zo kan het ook met post, e-mail en al het andere dat een potentiële taak oplevert.

Terug
Onderscheid tussen project en actie

Gebruik je agenda alléén om tijdsgebonden items in te zetten. Alles wat niet tijdsgebonden is kan je op to do lijsten noteren. Er is een praktische manier om dit te doen, namelijk context gebonden. Een boodschappenlijst, een lijst voor thuis, werk, school etc. Afhankelijk van waar je (mee bezig) bent, is een andere lijst ‘actief’.
Om een en ander overzichtelijk te houden is het handig onderscheid te maken tussen een project en een actie. Een project (een paper schrijven) omvat vaak veel grote stappen, die je beter kunt opdelen in acties (een inleiding voor een paper schrijven). Dit laatste noteer je op de to do lijst. Het project gaat samen met alle andere projecten op een… project lijst. Zo simpel is het.

Met name op school lopen mensen vast omdat ze de projecten lijst als to do lijst gebruiken. Hiermee creëer je allemaal onmogelijkheden en onduidelijkheden in je hoofd die ervoor zorgen dat je deze dingen ‘straks wel’ gaat doen.

Terug
Getting things done

Maak van timemanagement een prioriteit. Het is ongelofelijk hoeveel tijd en energie er vrijkomt wanneer je anders gaat werken. Het is echter niet time die je gaat managen, maar jezelf. En zoals je waarschijnlijk wel weet, is het best lastig jezelf te managen. Je moet hier dus gedurende langere tijd enige tijd en energie in steken.  Overigens kost timemanagement je geen tijd. Het levert je  alle tijd dubbel en dwars op. De grote hoeveelheden succesverhalen die ik van studenten hoor, bewijzen dat er over het algemeen nog heel veel verbeterd kan worden in hoe wij met tijd omgaan.
Kijk eens op lifehacking.nl of lifehacker.com. Lifehacking gaat over slimmer werken en leven in de tijd die je hebt.

Afgestudeerd!

Branka Stuve (35) is secretaris bij de Ondernemingsraad van de Politie Noord-Nederland in Leeuwarden en moeder van vier kinderen. In oktober 2013 rondde ze de deeltijdstudie Integrale Veiligheid bij NHL Hogeschool af. Hoe is het haar sindsdien vergaan? “Ik heb een nieuwe baan die me uitstekend bevalt. Bovendien verdien ik nu meer.”

Lees verder
Terug
Ik wilde me graag verder ontwikkelen

Branka deed het gymnasium in Bosnië en kwam met haar man, die in haar geboorteland voor de internationale politie werkte, naar Nederland. “Ik kreeg een baan bij de politie in Leeuwarden. Ik begon als telefoniste op de meldkamer en werd later recherche-assistent. Leuk, maar ik wilde me graag verder ontwikkelen.”

Wens
Branka koesterde al heel lang de wens om te studeren. “Het leek me lastig te combineren met mijn werk en drukke gezin. En ik wist ook niet zo goed wat ik eigenlijk wilde. Maar wil je doorgroeien, dan moet je in jezelf investeren, vond ik.” Na een goed gesprek met haar leidinggevende koos ze voor Integrale Veiligheid.
In drie jaar rondde ze de studie af. “Ik vond de opleiding geweldig. Het was soms even pittig, vooral in de periode dat ik het én thuis én op mijn werk én op school druk had. Het bleek vooral een kwestie van goed plannen. Zo kon ik de studie goed combineren met mijn werk en gezin. Niemand is uiteindelijk tekort gekomen, ook ikzelf niet. Ik had zelfs nog tijd over om te sporten. Ik studeerde vooral in de avonduren en soms in het weekend. Bovendien kon ik de studie voor de helft in werktijd doen. Dat scheelt natuurlijk.”
 
Nieuwe baan
“Deze opleiding heeft mij in veel opzichten iets opgeleverd. Ik heb veel geleerd en ben gegroeid in mijn manier van doen en denken.” Maar dat is niet het enige: twee weken na het afronden van haar studie kreeg ze een nieuwe baan als secretaris. Branka heeft de smaak te pakken en wil doorstuderen voor een master. “Ook weer in deeltijd. Ik kan bijna niet wachten om weer te beginnen.”

Over het wel en wee
van een leraar in spe

Emma Wever (27) is deeltijdstudent Leraar Maatschappijleer. In haar columns vertelt ze hoe ze werken en studeren combineert. Of, zoals ze het zelf omschrijft: ‘het wel en wee van een leraar in spe’.

Meer weten over Emma, kijk dan hier

Lees verder
Terug

Zaterdagmiddag 15:00. De helft van mijn vrije dag zit erop. Of eigenlijk semi-vrije dag. Als deeltijdstudent studeer je in je vrije uren. Vroeger was dat andersom. Als student werkte je in je vrije uren. Momenteel worstel ik me door “De geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw”. Behoorlijk relevant voor een leraar Maatschappijleer in spe. Ik ben aangekomen bij de crisis van de jaren dertig. Op naar het volgende hoofdstuk. Het wordt er niet gezelliger op in de jaren ’40.

Nog 400 pagina’s te gaan en het tentamen is al bijna. Het begint wat te kriebelen. Dit moet toch efficiënter kunnen! Ik moet ten slotte ook nog werken, stofzuigen, naar de bibliotheek om die boete van drie weken te betalen, boodschappen doen, koken, bepalen op wie ik ga stemmen, ontspannen en een poging doen tot het hebben van een sociaal leven. Want vriendschappen via sociale media volstaan niet. Althans dat heb ik eens ergens gelezen.
Ineens heb ik het: documentaires. Daar staat YouTube gegarandeerd vol mee. Na drie filmpjes, gepresenteerd door Maarten van Rossum, lig ik jammerend in foetushouding op de grond. Wat een ellende. Maar goed, de stof blijft wel hangen. Hoera, het doel heiligt de middelen.
Op de dag van het tentamen race ik naar school. Op de fiets uiteraard, want frisse lucht is goed voor de hersenen. Het is alweer vroeg donker en bijna word ik aangereden op de rotonde. Licht aan, hand duidelijk wapperend ten teken van oversteken. Het mag niet baten. Door de flinke adrenaline-stoot ben ik in ieder geval weer helemaal scherp.
Anderhalf uur en een afgestorven hand later verlaat ik met een warrig hoofd het tentamenlokaal. Dit is nou studeren. Je doet het voor jezelf. Volgende week toch nog maar iets eerder beginnen. We praten met z’n allen nog even na. De schade blijkt best mee te vallen. Getroost fiets ik naar huis. Bijna klaar voor een volgende ronde.

Poll
Als je echt wilt, kun je alles bereiken
Meer lezen?
Laat het glossy magazine bij je thuisbezorgen!
Gratis abonneren
op dit online magazine
3 edities per jaar
Deeltijdstudenten MWD aan het woord
Bekijk de video!
Voorlichtings-
activiteiten
Opleidingen en cursussen
Contact

NHL

NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief